1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. Soft skills: essentieel voor succes op de werkvloer

Soft skills: essentieel voor succes op de werkvloer

, Wetgeving

Binnen het opleidingsaanbod van Febelfin Academy hebben soft skills een belangrijke plaats verworven als aanvulling op de technische skills. Alle medewerkers van de financiële sector zullen de komende jaren immers heel anders moeten samenwerken. Maar dat kun je leren.’

Martine De Prijcker is al 10 jaar lesgever bij Febelfin Academy en is één van de pioniers van de opleidingen rond soft skills. Wat begon met een opleiding rond stressmanagement, is nu een brede waaier geworden van opleidingen rond persoonlijk leiderschap, managementvaardigheden, assertiviteit en train-the-trainer trajecten. Ook stress-, change- en conflictmanagement blijven belangrijke opleidingstopics. ‘Tien jaar geleden waren leiderschapstrajecten minder ingeburgerd binnen het opleidingsaanbod. Ook binnen de financiële instellingen zelf was daar op dat moment minder aandacht voor’, zegt Martine De Prijcker.

Nieuwe skills

Intussen is er een hele weg afgelegd. ‘Tot tien jaar geleden waren onze opleidingen vooral gericht op uitvoerende en expert functies. Maar in die tien jaar tijd heeft de financiële sector een heel ander gezicht gekregen. Daardoor kwamen veel mensen bijvoorbeeld in andere functies terecht waarbij ze ook leiderschapsskills nodig hadden en daar niet altijd voor opgeleid waren. Dat was voor ons het sein om de sector te sensibiliseren rond het belang van soft skills en leiderschapstrajecten’, zegt Ann Vanlommel, managing director van Febelfin Academy.

We geloven heel sterk in co-creatie. We luisteren naar de input van deelnemers, onze expert-lesgevers en de financiële instellingen. Zo detecteren we nieuwe behoeften en ontwikkelen we nieuwe opleidingen die daarop inspelen.

Ann Vanlommel | Managing Director Febelfin Academy

En met succes. ‘Met ons opleidingsaanbod hebben we een boost gegeven aan nieuwe leiderschapsvormen in de financiële sector, zoals participatief en inspirerend leiderschap. Dat versterkt de sector en haar medewerkers’, zegt De Prijcker. ‘De werkomgeving is helemaal veranderd: van medewerkers wordt verwacht dat ze actief meedenken, proactief handelen en voldoende assertief zijn om eigen ideeën aan te brengen. En tegelijkertijd stijgt voor leidinggevenden het belang van participatief management. Dat zijn allemaal skills die niet iedereen heeft, maar die ze wel kunnen leren.’

Kennisoverdracht

Ook de demografische evolutie in de financiële sector maakt die nieuwe vaardigheden relevant. De sector wordt geconfronteerd met een omgekeerde leeftijdspiramide en de komende vijf tot tien jaar zullen veel ervaren werknemers de sector verlaten. Binnen teams en organisaties zal het erop aankomen om de kennis niet te laten verloren gaan. Bovendien zijn er nu in organisaties verschillende generaties aan de slag. Ook dat is op het vlak van leiderschap een uitdaging. ‘Ik geloof heel sterk dat al die aspecten deel moeten uitmaken van ons opleidingsaanbod’, zegt Vanlommel.

Soft skills zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. ‘Er is binnen organisaties duidelijk een verschuiving aan de gang van technische vaardigheden naar soft skills. De uitdaging is enorm. Financiële instellingen internationaliseren, steeds vaker zullen verschillende teams moeten samenwerken aan één project, het belang van de collectieve intelligentie neemt toe en de culturele achtergrond van de medewerkers wordt steeds diverser. Dat zal ook veranderen hoe we samenwerken. En ja, dat moeten we leren’, zegt De Prijcker.

Tien jaar geleden waren leiderschapstrajecten minder ingeburgerd binnen het opleidingsaanbod. Ook binnen de financiële instellingen zelf was daar op dat moment minder aandacht voor.

Martine De Prijcker | lesgever Febelfin Academy

Co-creatie

Voor de uitwerking van het opleidingsaanbod rekent Febelfin Academy op alle betrokken partijen. ‘We geloven heel sterk in co-creatie. We luisteren naar de input van deelnemers, onze expert-lesgevers en de financiële instellingen. Zo detecteren we nieuwe behoeften en ontwikkelen we nieuwe opleidingen die daarop inspelen’, zegt Van Lommel.

Het is een aspect van Febelfin Academy dat De Prijcker enorm waardeert. ‘Het is als lesgever heel fijn om te kunnen samenwerken vanuit co-creatie. Dat geeft enorm veel voldoening. Bovendien voel ik bij Febelfin Academy een gemeenschappelijk streven naar kwaliteit. Daardoor voel ik me hier thuis.’

Is je interesse gewekt en wil je meer weten? Dan verwijzen we je graag naar het uitgebreide opleidingsaanbod in soft skills op onze website.

Zoals alle opleidingen in ons aanbod kunnen ook de soft skills opleidingen aangeboden worden op maat van je team en/of je organisatie. Een goed voorbeeld daarvan is het ‘Phone Party’ opleidingstraject dat we samen met ING hebben opgezet. Ingrid Goris geeft je graag meer info hierover.

Onze inzichten

'Qualified Cybersecurity Professional in Finance': Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning lanceren topopleiding rond cybersecurity

De digitale weerbaarheid van de financiële sector krijgt een boost nu Febelfin Academy en Solvay Lif...

Lees meer

Febelfin Academy annual survey 2024: nieuwe conclusies over leren in de financiële sector.

Iedereen leert anders en in functie van eigen doelstellingen. Betrokkenheid van leidinggevenden verh...

Lees meer

Soft skills: essentieel voor succes op de werkvloer

Binnen het opleidingsaanbod van Febelfin Academy hebben soft skills een belangrijke plaats verworven...

Lees meer