1. Home › 
  2. › 
  3. › 
  4. 'Qualified Cybersecurity Professional in Finance': Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning lanceren topopleiding rond cybersecurity

'Qualified Cybersecurity Professional in Finance': Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning lanceren topopleiding rond cybersecurity

, Wetgeving

De digitale weerbaarheid van de financiële sector krijgt een boost nu Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning hun krachten bundelen voor een cybersecurity-opleiding specifiek voor de financiële sector.

Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning (verbonden aan de Solvay Business School) slaan voor het eerst de handen in elkaar voor de lancering van een gezamenlijk opleidingsprogramma rond cybersecurity. ‘Deze samenwerking resulteert in een opleiding van academisch niveau aangevuld met de praktijk, en dit dan helemaal op maat van de financiële sector’, zegt An Vanlommel, managing director van Febelfin Academy.

Met de opleiding wil Febelfin Academy inspelen op het toenemende belang van cybersecurity. Want terwijl de financiële sector ingrijpend verandert door de digitale transformatie, groeit de noodzaak aan hoogwaardige cybersecurity in de bankwereld en bij uitbreiding de hele financiële sector. ‘Door de samenwerking met Solvay Lifelong Learning versterken we niet alleen de vaardigheden van de medewerkers van de financiële wereld, maar vergroten we ook de digitale weerbaarheid van de hele sector’, zegt Vanlommel.

Wetenschappelijke basis

Het onderwijsprogramma wordt geleid door professor Georges Ataya, academisch directeur bij Solvay Lifelong Learning. Hij is medeoprichter en vicevoorzitter van de Belgian Cybersecurity Coalition, voormalig vicevoorzitter van de ISACA Research Foundation en co-auteur van het certificaat in Cybersecurity Management. Een wetenschappelijke benadering is voor hem cruciaal in de strijd tegen cybercriminaliteit.

De uitdagingen op het gebied van cybersecurity zijn enorm complex. Door de wetenschappelijke benadering van deze opleiding moeten deelnemers niet vanaf nul beginnen wanneer ze een probleem moeten aanpakken. Ze leren en bouwen verder op de ervaringen en de kennis van de generaties voor hen. De wetenschappelijke basis vermijdt dat deelnemers tijd verliezen aan slechte oplossingen

Prof. Georges Ataya | Solvay Lifelong Learning

Op maat van de financiële sector

Solvay Lifelong Learning heeft vandaag al een jaaropleiding omtrent cybersecurity. ‘Om de kennis uit dat programma toegankelijker te maken, worden de belangrijkste inzichten en concepten gebundeld in een vierdaagse opleiding op maat van de financiële sector’, zegt Martin Haegheman, Senior Advisor L&D bij Febelfin Academy. ‘Deelnemers nemen een deep dive in de meest recente inzichten omtrent cybersecurity. En door de verschillende gastlessen van cybersecurity-experts, academici en professionals uit het werkveld, wordt die kennis meteen toepasbaar voor de deelnemers en hun job.’ Daarbij ligt de focus op specifieke uitdagingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd: risicobeheer, strategieën voor compliance, de bescherming van gevoelige financiële gegevens en de regelgevingskaders voor cyberbeveiliging in de financiële sector. De inhoud van de opleiding werd ontwikkeld in samenspraak met Chief Information Security Officers uit de financiële wereld, wat zorgt voor relevante en praktische kennisoverdracht.

De opleiding is niet gericht op IT-medewerkers, wel op financiële professionals wiens verantwoordelijkheden duidelijke raakpunten hebben met cybersecurity. Denk daarbij aan financiële analisten, leidinggevenden, productmanagers, risicomanagers of compliance managers. ‘Het gaat om mensen die niet rechtstreeks betrokken zijn bij cybersecurity, maar die bij bepaalde producten of diensten die ze ontwikkelen of wanneer ze in aanraking komen met klanten, toch geconfronteerd kunnen worden met uitdagingen op het vlak van cybersecurity’, zegt Haegheman. ‘Het is zeker niet de bedoeling om deze mensen om te scholen tot cybersecurity-experts. Ze gaan wel op een strategisch niveau inzicht krijgen in de materie en zo helemaal dezelfde taal spreken en begrijpen als de Chief Information Security Officer.

Tijdens de 4-daagse opleiding zullen een heel aantal gastsprekers en -docenten hun inzichten en ervaring komen delen met de deelnemers. 

Lange termijn

Voor Febelfin Academy is de samenwerking met Solvay Lifelong Learning van cruciaal belang. ‘Deze opleiding zien we als de start van onze samenwerking. Onze beide organisaties zijn overtuigd van het belang van Life Long Learning, je blijven bijscholen doorheen je loopbaan is een vereiste. We zien dan ook nog verschillende domeinen waar we onze expertise kunnen bundelen en omzetten in leerinitiatieven op maat van onze sector', besluit Vanlommel.  

Onze inzichten

'Qualified Cybersecurity Professional in Finance': Febelfin Academy en Solvay Lifelong Learning lanceren topopleiding rond cybersecurity

De digitale weerbaarheid van de financiële sector krijgt een boost nu Febelfin Academy en Solvay Lif...

Lees meer

Febelfin Academy annual survey 2024: nieuwe conclusies over leren in de financiële sector.

Iedereen leert anders en in functie van eigen doelstellingen. Betrokkenheid van leidinggevenden verh...

Lees meer

Soft skills: essentieel voor succes op de werkvloer

Binnen het opleidingsaanbod van Febelfin Academy hebben soft skills een belangrijke plaats verworven...

Lees meer